Weblog

Hier plaats ik regelmatig korte berichten over wat ik in mijn werk met mensen tegenkom en wat mij daarin inspireert of raakt.

 

Aartsvaderen en hun leiderschap

Laatst hadden we weer een bijeenkomst met 25 directeuren van een basisschool en het College van Bestuur (CvB). Deze groep leidinggevende begeleiden we al langer in hun ontwikkeling als leider en als team.

De dag begon met een open ronde. Een lid van de groep sprak zeer persoonlijk hoe hij worstelde met de veelheid van het werk. Hij zag het niet meer zitten. Dit maakte indruk. Zijn collega’s verwachten dit juist niet van hem en dat hij er ook nog zo open over sprak, was nieuw in hun geheel. De toon was gezet.

Vervolgens hebben we gewerkt met de vijf aartsvaderen en wat die vanuit leiderschap bezien betekenen. Vijf mooie oerverhalen die nog steeds inspireren ...... lees verder

 

Bezieling leidt tot verbinding

Hoe werkelijk je verhaal vertellen verbinding en bezieling brengt.

In een 3 daagse met de top van een ontwikkelingsorganisatie staan wij stil bij hun manier van samenwerken, de huidige en gewenste cultuur. Men functioneert niet als een team; ieder teamlid gaat zijn eigen gang en is alleen gericht op zijn eigen afdeling. Er is weinig verbinding en contact onderling en men voelt zich alleen in al die veranderingen.

Voor de tweede avond heeft de directeur een wens: vertel je verhaal! Hij wil graag met elkaar stilstaan bij de vraag waarom een ieder dit werk doet. Hijzelf doet de aftrap en vertelt zeer persoonlijk over zijn bevlogenheid voor dit werk en waarom hij dit ooit is gaan doen. Via de talking stick wordt het gesprek door een ander voortgezet etc..  lees verder