Bertram Lammers Logo

Mijn logo

De steenman, die je ziet in het logo, is een 'inukshuk'. Dit is een opeenstapeling van stenen in de vorm van een persoon. Het woord 'inukshuk' stamt uit de taal van de Inuit, uit Noord Canada en Alaska.

 

Een 'inukshuk' werd daar vroeger onder andere gebruikt om de mensen de weg te wijzen, zodat ze uit het aanbod van vele richtingen en mogelijkheden niet de verkeerde route of richting zouden nemen. De 'inukshuk' staat symbool voor de kracht, het leiderschap en de motivatie van de Inuit, die in één van de meest ruige gebieden ter wereld overleven.

 

Ik heb de 'inukshuk' als logo gekozen omdat hierin voor mij een aantal dingen samen komen: Mijn liefde voor de natuur, de bergen, het sjamanisme en het Hoge Noorden en mijn liefde om, als 'gids', mensen te kunnen ondersteunen bij het vinden van hun eigen weg, in vertrouwen.

 

Vroeger kwamen vergelijkbare stenen figuren over de hele wereld voor, maar nu is het hoge Noorden één van de weinige plaatsen waar ze nog staan. In de Alpen of Noorse Fjell, vind je ze bijvoorbeeld als een stapel stenen, een steenmannetje, die de route markeren.

 

Bij de start van mijn onderneming heb ik mijn eigen versie van een 'inukshuk' gemaakt in de Noorse bergen. Het was mooi te ervaren dat tijdens het bouwen de mist op trok en het helder werd.

 

In de loop van de jaren ben ik op mijn tochten veel 'inukshuks' tegen gekomen en heb ze gefotografeerd. Je kunt ze bekijken in diverse vormen rechts onderaan elke pagina. Impressies van mijn tochten zie je in de foto's boven aan elke pagina.

 

Het logo is, op basis van mijn 'eigen inukshuk', ontworpen door Clarissa Vis, Grafische Vormgeving in Zeist.