Bezinningstochten

Waarom meedoen aan een bezinningstocht of natuurretraite?

 

Ieder van ons maakt het op gezette tijden mee dat je merkt dat een bepaalde manier van leven of een bepaalde vorm waar jij je aan verbonden hebt niet meer voldoet. Dat je voor een beslissende keuze of wending staat, waarvan je weet dat je daar stilte en eenzaamheid voor nodig hebt. Een plek waarin je de stem van de ziel kunt onderscheiden van al die andere stemmen in jezelf en om je heen. Van oudsher is dat het moment om de natuur in te gaan, de bergen, de wouden, de woestijn, de wildernis. Dat kun je helemaal alleen doen, maar dat kun je ook doen onder deskundige begeleiding, samen met andere stiltezoekers. Met mijn bezinningstochten, natuurretraites of vision quests bied ik jou die begeleiding en help je om bij je diepere weten en verlangens te komen.      

 

De kracht van de natuur alleen al heeft een enorme verdiepende werking: haar schoonheid, haar onvoorwaardelijkheid, haar oproep om helemaal aanwezig te zijn hier en nu, haar oerkracht. Je huis te verlaten met al zijn comfort en je ten volle in die natuur te begeven werkt op zich al louterend en verdiepend. Ook het lopen, het klimmen en het zweten, het stap voor stap de hoogte van de bergen in gaan op weg naar een pasovergang, of de leegte betreden van een woestijn met bijna onzichtbaar in de verte een bron, een oase, het slapen onder de naakte sterrenhemel ... Het zijn allemaal stuk voor stuk  krachtige ervaringen in de buitenwereld, die diepe betekenis kunnen krijgen, zeker als zij verbonden worden met de weg naar binnen, naar de ziel. Het is toch wat anders is om een beslissende keuze in je leven te maken in een conferentieoord of boven op een pas in de bergen. Zoals het ook wat anders is om de leegte en het houvastloze van dit bestaan, te ervaren met je ogen dicht op een meditatiekussentje, of in het aangezicht van een volkomen lege vlakte in de woestijn.

 

Een paar keer per jaar organiseer ik een bezinningstocht/natuurretraite of vision quest in de bergen in Oostenrijk of Nepal of in de woestijn in Marokko of dichterbij huis op de Wadden of de Veluwe. Je staat stil bij de vragen die je hebt en de grootsheid en de stilte van de natuur doen zijn werking om je te bezinnen op waar het je werkelijk over gaat in je leven of je werk.

 

Voor meer informatie over de diverse tochten klik op woestijn, bergen of in Nederland op de Veluwe of de wadden.

Voor actuele data en kosten kijk op het reisoverzicht van bezinningstochten.nl.