Kloostertocht Tsum Vallei Nepal

Op deze nieuwe speciale tocht nemen we je mee naar een Tibetaans boeddhistische juweel dat verscholen ligt achter de besneeuwde pieken van het Ganesh Himal massief: de Tsum vallei (de 'Verborgen' Vallei). Deze authentieke, dunbevolkte vallei, strekt zich uit tot in Tibet en is pas 10 jaar open voor publiek! Halverwege onze tocht ligt op 3700 m hoogte een klein klooster waar we ons drie dagen terugtrekken voor een stilte- en meditatieretraite.

 

Het verborgen juweel

De afgelegen Tsum vallei is in zijn geheel omgeven door de glinsterende toppen van de Ganesh Himal (7422 m), Shringi en Boudha Himal en de machtige Himalchuli (7893 m). Nepalese pelgrims beschouwen Tsum als een van de ‘bae-yuls’, een verborgen mythisch land waar je vrede kunt vinden en bovenal je spirituele leven kan voeden. Grote namen als Guru Padmasambhava en yogi Milarepa hebben zich hier ooit teruggetrokken voor meditatie. De vriendelijke boeddhistische bewoners van de authentieke dorpen, zijn van Tibetaanse oorsprong en leven hier in harmonie met de prachtige natuur. Overal liggen kleine kloostertjes, stupa’s, oude meditatiegrotten met kleurrijke fresco’s. Langs de voetwegen treffen we onovertroffen mani walls aan, lange muren van gebedsstenen. Het Tibetaans boeddhisme in zijn pure eenvoud en schoonheid vind je hier nog ongeschonden terug.

 

Lopen en loslaten

We starten onze trek in het middengebergte (2500 – 3500 m) van het Gorkha district. De veelal met leistenen geplaveide paden voeren ons langs eindeloos gestapelde rijstterrassen, stukjes jungle met watervalletjes en fluitende vogels, en door karakteristieke Hindoe dorpen. Getuige de kleine tempeltjes langs de weg, is dit het land van Shiva en Vishnu. Op de eerste twee passen worden we bij helder weer beloond met vergezichten op de Himalaya. Dan dalen we af naar de kloof van de Buddhi Gandaki rivier, om vervolgens door bamboe- en rododendronbossen naar het begin van de Tsum vallei te klimmen. Bij elke stap die je zet in deze unieke bergwereld, laat je het drukke bestaan van thuis steeds verder los. 

Verblijf in Tibetaans klooster 

In de voetsporen van de Tibetaanse monniken trekken we de weidse Tsum vallei binnen en komen we na 8 dagen wandelen aan bij het klooster van Mu, achterin de vallei gelegen, ver van de bewoonde wereld. We zijn hier 3,5 dag te gast en hebben onze eigen retraite met stilte, meditatie en wandelingen door de ongerepte natuur naar unieke uitzichtpunten. We verblijven in de slaapgebouwen naast het klooster. Voor de meditaties en het mantra zingen, mogen we gebruik maken van de rijkversierde gebedsruimte met oude fresco’s en boeddha-beelden.

 

Stil van geest en hernieuwde energie

Op deze schitterende plek, ervaren we de pure kracht van de natuur en onze nietigheid als mens. Gaandeweg raak je steeds verder onthecht en innerlijk zo stil dat de antwoorden op essentiële levensvragen als vanzelf omhoogkomen. Het diepe contact met je zelf brengt helder zicht op wie je bent en wat je te doen staat. Stil van geest en met nieuwe energie dalen we weer af naar de bewoonde wereld.

 

Slapen in herbergjes, lopen in stilte, ervaringen delen Tijdens de trek overnachten we in gastvrije herbergjes. De ochtend begint met lichaamswerk en het uitwisselen van dromen. Elke dag kent zijn eigen thema dat past bij het moment, bij het landschap en bij de innerlijke reis die we maken. We lopen veel in stilte en doen onderweg meditatieve en energetische oefeningen. 's Avonds delen we over onze ervaringen en inzichten van de dag. Ook maken we je wegwijs in het Tibetaans Boeddhisme. We helpen je om boeddhistische thema’s toepasbaar te maken met behulp van meditaties en ervaringsoefeningen.

 

"Ik had voortdurend het gevoel onderdeel te zijn van een magische groep en een zeer bijzondere reis waar alles op zijn plek viel!" - deelnemer bezinningstocht Nepal

 

Op de wandeldagen, lopen we zes tot zeven uur. Onze bagage wordt gedragen door Nepalese sherpa’s. Ze zijn open en nieuwsgierig in het contact. Via hen krijgen we veel mee over de Nepalese bergcultuur. De tocht is stevig maar wordt geleidelijk opgebouwd wat betreft wandelinspanning en hoogte acclimatisatie. Voorwaarde is dat je goed ter been bent en een goede conditie hebt. Bergwandelervaring is een voordeel.

 

Praktische informatie

Voor actuele data en kosten kijk op het reisoverzicht van bezinningstochten.nl.

De groepsgrootte is minimaal 10, maximaal 14 deelnemers.

 

De reis wordt begeleid door Bertram Lammers en Marcel Favier. Na inschrijving zal één van de begeleiders telefonisch contact met je opnemen. Voor de mensen die definitief meegaan is er voorafgaand aan de reis een voorbereidings- en kennismakingsavond.

 

Op deze reis zijn de SNP-reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

 

Als je vragen hebt of meer wilt weten om tot een beslissing te komen, dan kun je contact opnemen met  Bertram Lammers (0650445344) of bertram@itip.nl of met ITIP: (0575) 540700 of bezinningstochten@itip.nl.

Opgave via bezinningstochten.nl.