Bezinningstocht in Nepal

Op deze bezinningstocht, treden we in de voetsporen van de yogi's en de Tibetaanse monniken die zich al duizenden jaren in de Himalaya’s terugtrekken om te mediteren. Zowel het hindoeïsme als het boeddhisme kennen een rijke traditie van pelgrimeren. Nepal heeft talrijke heilige plaatsen waar pelgrims heen trekken om trouw te beloven aan het allerdiepste in zichzelf.

 

Onthechten en je Zelf herinneren
Ook voor ons is de grootsheid van de besneeuwde bergen van de Himalaya bij uitstek een plek om tot rust en bezinning komen. Op deze pelgrimstocht trekken we over een hoge bergpas en lopen we rondom het Manaslu massief, vertaald als 'berg van de ziel'. Tijdens het klimmen maken we ons stap voor stap los van de verwikkelingen van ons dagelijks bestaan. Aan de hand van meditatievragen, bezinnen we ons op de zegeningen en belemmerende patronen in onze levens. Op de paden die ons naar boven leiden, worden we door de vele geloofsbakens in het landschap steeds weer herinnerd aan het Zelf, onze ziel. Zoals daar zijn: de kloostertjes, de gebedsvlaggen en de afbeeldingen van Shiva en zijn ‘godenverwanten’. In de bergen ervaren we de pure kracht van de natuur en onze nietigheid als mens. In deze indrukwekkende omgeving raak je gaandeweg onthecht en innerlijk zo stil dat de antwoorden op essentiële levensvragen als vanzelf omhoog komen. Het diepe contact met je zelf, brengt helder zicht op wie je bent en wat je te doen staat. Stil van geest en met hernieuwde inzichten, dalen we weer af naar de bewoonde wereld en pakken onze levens weer op met nieuwe energie.

 

Van Kathmandu naar Manaslu, de 'berg van de ziel'
We starten onze reis in Kathmandu, waar we enkele indrukwekkende tempels bezoeken. Per minibus reizen we dan naar het begin van onze twaalfdaagse wandeltocht rondom Mount Manaslu, de 'berg van de ziel'. We starten in een subtropisch landschap met rijstterrassen en typisch Nepalese dorpen en we doorkruisen bamboe- en rododendronbossen. We volgen een prachtig pad langs de rivier en via hangbruggen wisselen we steeds van oever. Zo bereiken we een alpien landschap met traditionele Tibetaans boeddhistische dorpen en daar genieten we onze eerste blik op de besneeuwde Manaslu. Na een rustdag vervolgen we onze weg door yakweiden en langs muren van gestapelde gebedsstenen. We komen meer en meer in een steenwoestijn en zijn omgeven door gletsjers die glinsteren in het zonlicht. Uiteindelijk bereiken we het hoogste punt van onze wandeltocht, de met gebedsvlaggen getooide Larkya La pas. Vanaf de pas beleven we adembenemende vergezichten op de sneeuwkappen van Nepal en Tibet.

 

 

 

Slapen in herbergjes, lopen in stilte, ervaringen delen
Tijdens de trek verblijven we in karakteristieke bergdorpen en overnachten in gastvrije herbergjes. De dag begint met yoga, lichaamswerk en het uitwisselen van dromen. Elke dag kent zijn eigen thema dat past bij het moment, bij het landschap en bij de innerlijke reis die we maken. We lopen veel in stilte en doen onderweg meditatieve en energetische oefeningen. 's Avonds delen we over onze ervaringen en inzichten van de dag.

We lopen dagelijks zes tot zeven uur. Onze bagage wordt gedragen door Nepalese sherpa’s. Ze zijn open en nieuwsgierig in het contact, via hen krijgen we veel mee over de Nepalese bergcultuur. Onze gids vertelt over de omgeving, de religie en geeft informatie over het voorkómen van hoogteziekte. De tocht is pittig maar wordt geleidelijk opgebouwd wat betreft wandelinspanning en hoogte acclimatisatie. Voorwaarde is dat je goed ter been bent en een goede conditie hebt. Enige bergwandel ervaring is een voordeel.

 

Praktische informatie
Voor actuele data en kosten kijk op het reisoverzicht van bezinningstochten.nl.
 

Annuleringsvoorwaarden: https://www.snp.nl/algemene_informatie/anvr_reisvoorwaarden.

 

Als je vragen hebt of meer wilt weten om tot een beslissing te komen, dan kun je contact opnemen met Bertram Lammers (0650445344) of bertram@itip.nl of met ITIP: (0575) 540700 of bezinningstochten@itip.nl.

Opgave via bezinningstochten.nl.

 

terug naar agenda