Bezinningstocht in de woestijn

Toevertrouwen aan de leegte
Nergens kun je zo de stilte en de leegte ervaren als in de woestijn. De krachtige, rauwe kaalheid en de leegte van uitgestrekte vlaktes, imposante rotspartijen en zandduinen. De soms zinderende hitte overdag afgewisseld met koude nachten, waarin een oneindige sterrenhemel je laat duizelen. Eindeloos in de leegte, van niks naar nergens wandelend; het laat je voelen hoe nietig je bent en hoe je je mag toevertrouwen aan dat wat groter is dan jij. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoe alles bij jezelf begint. Er zijn geen uitvluchten, geen afleidingen. Dat is de woestijn. Een week lang hier lopen, de stilte tot in het diepst van je wezen laten doordringen. Wat er in je leeft helder laten worden, en weer gaan beseffen wat echt belangrijk voor je is in je leven. Van daaruit kun je tot nieuwe stappen komen.

 

Wandelen in stilte door de Sahara
We wandelen grotendeels in stilte onder begeleiding van een Bedoeïenengids en zijn mannen, een karavaan kamelen die onze bagage vervoert, en met het gemak van een aantal kamelen om op te rijden. We wandelen afwisselend door laaggebergte waarin de overgang van de Atlas naar de Sahara gemaakt wordt. Het voert ons over rotsachtige vlaktes, langs oude rivierbeddingen en door eindeloze zandduinen van de Sahara, met hier en daar een kleine Bedoeïenen nederzetting of oase.

 

Slapen onder de sterren
Elke dag heeft zijn eigen thema, wat past bij dat moment en bij de reis die we ook naar binnen maken. We doen meditatieve en energetische oefeningen. Verder wisselen we ervaringen uit, vertellen over onze levens, en genieten van de gastvrijheid van de Bedoeïenen, die soms 's avonds nog muziek maken. We slapen onder de indrukwekkende sterrenhemel. In de ochtend en de tweede helft van de middag wandelen we. ‘s Middags is er een lunch in de schaduw en ‘s avonds verblijven we in een dagelijks opgebouwd Bedoeïenen kamp. Halverwege de week nemen we een dag rust.

 

 

Praktische informatie
Voor actuele data en kosten kijk op het reisoverzicht van bezinningstochten.nl.
Iedereen met een goede gezondheid en een gemiddelde conditie (of bereidheid die vooraf op te bouwen) kan meedoen. Je hebt geen wandel- of woestijnervaring nodig. Wel de bereidheid om je eigen dilemma’s te onderzoeken en de stilte aan te gaan. Er is meer dan voldoende heerlijk eten en onbeperkt drinkwater. Water om te wassen is beperkt.

Voor de deelnemers die definitief meegaan is er voorafgaand aan de tocht een informatie-/kennismakingsavond.


Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Als je vragen hebt of meer wilt weten om tot een beslissing te komen, dan kun je contact opnemen met Bertram Lammers (0650445344) of bertram@itip.nl of met ITIP: (0575) 540700 of bezinningstochten@itip.nl.

Opgave via bezinningstochten.nl.